Rożne
-
Ryż i jego tajemnice: kalorie, rodzaje i arszenik
ryż jest podstawą wyżywienia dużej części naszej populacji. Udomowiony został ok 13000 lat temu w południowych Chinach, skąd rozprzestrzenił się…
Czytaj więcej » -
Sól i jej tajemnice – historia, rodzaje, kalorie
Sól – piąty element – czyli chlorek sodu, jest znany i używany już od czasu neolitu, czyli przynajmniej przez ostatnie…
Czytaj więcej » -
Ziemniaki – historia, kalorie, ciekawostki
Ziemniak jest najważniejszą rośliną na świecie, która nie jest zbożem na i czwartą najważniejszą rośliną ogółem. Nie każdy wie, że…
Czytaj więcej » -
Liberland – nieuznawane, 7 kilometrowe, nowe państwo w Europie
Liberland, a właściwie Wolna Republika Liberlandu, nazywana również Gornja Siga to malutki kraj, który ma zaledwie kilka lat historii. Ma…
Czytaj więcej » -
Najniebezpieczniejsze trucizny świata
Świat jest pełen trucizn, a człowiek używa ich od tysiącleci w różnych celach, ale przede wszystkim, żeby pozbawić kogoś życia.…
Czytaj więcej » -
Starożytne metody antykoncepcji: skuteczne, niebezpieczne, straszne?
Ludzie od wieków stosowali, z różnym skutkiem, środki antykoncepcyjne. Niektóre z metod były dziwne, niektóre prymitywne, a niektóre były nawet…
Czytaj więcej » -
Wampiry – top 10 faktów. Muahahaha!
Wampiry to mitologiczne istoty, które czyhają nocą, boją się czosnku i piją ludzką krew. Większość ludzi kojarzy wampiry z hrabią…
Czytaj więcej » -
Eksperymenty psychologiczne – top 10
Historia psychologii pełna jest badań i eksperymentów psychologicznych, które pomogły zmienić sposób myślenia o ludzkich zachowaniach. Czasami wyniki tych eksperymentów…
Czytaj więcej » -
Jednoręki bandyta – wszystko co chcielibyście wiedzieć
Jednoręki bandyta inaczej zwany maszyną wrzutową to popularny automat hazardowy dostępny w kasynach, barach i wszelkiej maści salonach gier. Obsługa…
Czytaj więcej » -
Szmaragd – 7 niezwykłych faktów
Szmaragd to kamień szlachetny o charakterystycznym kolorze zielonym, którego nazwa pochodzi od łacińskiego smaragdus co oznacza ‘zielony klejnot’. Zazwyczaj cięty…
Czytaj więcej »